Acerola – najskuteczniejszy owoc wzmacniający odporność – co zawiera i jakie są jej właściwości?
Acerola (Malpighia Glabra ) słynie z najwyższej zawartości witaminy C w świecie owoców. Owoc ten dzięki dodatkowej zawartości flawonoidów przewyższa skutecznością syntetyczną witaminę C. Substancje te poprawiają pracę wszystkich układów narządowych, oczyszczają je i chronią ich tkanki przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki wielokierunkowemu działaniu acerola sprawi, że pozostaniemy zdrowi i energiczni nawet, gdy tryb życia zmusi nas do codziennego przebywania wśród zakatarzonych osób.
Krzew aceroli naturalnie występuje w Ameryce Północnej, Środkowej i na północy Ameryki Południowej. Na większą skalę uprawia się ją głównie w krajach tropikalnych. Hodowana doniczkowo wydaje owoce po trzech latach.
Witamina C
Witamina C przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu i jego zdolność do neutralizowania toksyn – uczestniczy w wielu procesach i jest także antyoksydantem. Dzięki zawartości dodatkowych przeciwutleniaczy działanie witaminy C koncentruje się na innych procesach, które nie zachodzą gdy jest jej za mało.
Jest ona bardzo istotna dla produkcji glikogenu w wątrobie. Glikogen składa się z wielu reszt glukozy i ma za zadanie regulować poziom cukru we krwi poprzez jego magazynowanie. Odpowiednia praca wątroby zapewnia dobrą sylwetkę oraz pokrycie zapotrzebowania energetycznego organizmu przez całą dobę. Regularnie zażywana acerola z pewnością ułatwi wątrobie oczyszczanie naszego ciała oraz usprawni pracę systemu odpornościowego. Sprawny system odpornościowy oznacza organizm wolny od infekcji grzybicznych, bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych. Niedobór witaminy C grozi podwyższonym ryzykiem samoistnych krwawień, osłabieniem naczyń żylnych i chorobami układu krwionośnego. Rany i krwawienia ustają znacznie wolniej, a do tego zauważa się znaczne pogorszenie nastroju oraz bóle mięśniowe, stawowe i kostne. Acerola stanowi źródło w którym witamina C występuje w wyjątkowo łatwoprzyswajalnej i biodostępnej postaci. Wszystko to dzięki zawartości innych przeciwutleniaczy, które zapobiegają utlenianiu witamin.
Acerola Pro Vita Yango w kapsułkach – Wyciąg z Aceroli (321mg w kapsułce) standaryzowany na 25% zawartości witaminy w synergii z Agaricus (Agaricus Blazei Murill ) standaryzowany a 40% zawartości polisacharydów, czystkiem kreteńskim oraz czosnkiem dla pełnego wsparcia układu immunologicznego.
Czyste Wyciągi bez zbędnych dodatków. Opakowanie na 30 dni. Suplement diety przyjazny dla wegetarian.
Rutyna i hesperydyna – cenne flawonoidy i ich zbawienny wpływ na organizm
Flawonoidy to antyoksydanty, czyli substancje z tej samej grupy co witamina C. Acerola to owoc, w którym współwystępowanie tych substancji odgrywa ogromną rolę. Flawonoidy pozwalają osiągnąć najwyższą przyswajalność witaminy C i gwarantują, iż organizm będzie miał możliwość wykorzystania pełnych jej zasobów tam gdzie potrzebuje ich najbardziej. Acerola jest wyjątkowa właśnie dzięki synergicznemu działaniu witaminy C i flawonoidów.
Poza naturalnym wzmacnianiem odporności i odtruwaniem organizmu, flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają poziom złego cholesterolu oraz innych lipidów we krwi, a także podobnie jak witamina C wzmacniają naczynia żylne, tętnicze i włosowate (kapilary). Substancje te działają także wspólnie na rzecz poprawy stanu kolagenu w organizmie. Badania ostatnich kilku dekad wskazują, iż rutyna i hesperydyna (podobnie jak inne flawonoidy) zapobiegają powstawaniu nowotworów (chroniąc DNA), a przy obecnie już występujących wspomagają terapię chemiczną, radioterapię i pomagają niwelować jej negatywne skutki w zdrowych komórkach.
Acerola w kuchni i preparatach – jak wybrać najlepszy produkt i jak spożywać by odnieść najlepsze efekty?
W sklepach rzadko można spotkać nieprzetworzony owoc aceroli. Najczęściej dostępna jest suszona, w formie soków, przecierów, dżemów i tabletkowanych preparatów (suplementów diety). Najlepsze spośród wymienionych są: sok tłoczony bezpośrednio z owoców oraz preparaty w których acerola występuje w postaci standaryzowanych ekstraktów bez dodatków. Kupując należy zwracać uwagę na zawartość owoców w soku oraz ekstraktu w tabletkach. Ze świeżych owoców można robić przeciery, suszone można zaś zmiksować z innymi owocami. Acerola powinna być spożywana dwa razy dziennie (sok lub owoce) lub według zaleceń na opakowaniu preparatu.
Korzyści z przyjmowania Aceroli ?
Acerola (Malpighia emarginata) jest bardzo pomocna przy cukrzycy, wspomaga walkę z procesem starzenia, poprawia zdrowie serca, krążenie, wpływa na redukcję reakcji alergicznych , stymuluje system odporności, wspomaga zdrowie oczu i skóry.
Czym jest Acerola ?
Acerola to mały krzew lub drzewko, które jest opatrzone owocami przypominającymi nieco wiśnie. Jest to roślina oryginalnie występująca w troplikalnych rejonach zachodniej hemisfery. Inne nazwy aceroli to wiśnia Barbadosu lub wiśnia indyjska. Acerola w zastosowaniu kulinarnym może być spożywana na surowo, samodzielnie lub zapiekana w rozmaitych ciastach, dodawana do koktajli, służyć do produkcji dżemów, galaretek soków. Ogromną zaletą Aceroli jest bardzo wysokie stężenie witaminy c.
Korzyści zdrowotne z przyjmowania Aceroli:
Cukrzyca
Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w wiśniach aceroli mogą pomóc w uwalnianiu cukru do krwi. Ta regulacja insuliny i glukozy jest bardzo ważna, aby zapobiec nagłym skokom i spadkom cukru, co może mieć potężne , czasem nawet śmiertelne konsekwencje dla diabetyków.
Potencjał antynowotworowy
Owoce Aceroli zawierają rozmaitą dawkę antyoksydantów, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki są produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki mutują się do komórek rakowych lub chorych, powodując jednocześnie poważne schorzenia. Studia laboratoryjne wykazują dodatnią korelację pomiędzy wyciągiem z aceroli i regulacji niezdrowego rozrostu komórek w pewnych stadiach raka płuc.
Działanie przeciwstarzeniowe
Wysoka zawartość antyoksydantów zawartych w Aceroli jest dobra dla oczyszczenia organizmu z niebezpiecznych toksyn i substancji, które powodują ich rozkład. Karotenoidy pomagają zabezpieczać oczy i wspierają zdrową skórę, podczas gdy bioflawonoidy wspierają procesy myślowe i utrudniają postęp chorób typowych dla wieku starczego.
Wsparcie odporności
Owoce aceroli mają jeden z największych stężeń witaminy C , obok camu camu. Osoby, które chcą wesprzeć swój system immunologiczny powinny włączyć acerolę do swojej diety i czekać na dobre wyniki. Witamina C stymuluje produkcję białych krwinek, które są główną linią obrony organizmu przed patogenami i czynnikami zewnętrznymi. Witamina C to także ważny komponent kolagenu, dzięki czemu organizm uzdrawia się sam szybciej poprzez naprawę komórek, naczyń krwionośnych , organów, tkanek.
Poprawiony metabolizm.
Witaminy z grupy B niacyna, ryboflawina, kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne organizmu.
Zdrowe serce
Acerola jako bogate źródło potasu, wspomaga zdrowie serca. Potas pomaga rozszerzać naczynia , co pozwala na uwolnienie nacisku w układzie sercowo-naczyniowym przez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi, co daje w efekcie redukcję ciśnienia krwi. To pomaga zmiejszyć ryzyko arteriosklerozy i może zapobiec udarowi lub zawałowi serca. Bogata zawartość antyoksydantów pomaga także utrzymać układ sercowo-naczyniowy wolnym od nadmiaru cholesterolu i wolnych rodników, wywołujących stres oksydacyjny.
Jak spożywać Acerolę.
Owoce aceroli są znane z wysokiej zawartości witaminy C, dzięki czemu są one pomocne przy zapobieganiu przeziębieniom. Zawartość witamin i antyoksydantów pozwala na wzmocnienie odporności organizmu.
Dzięki swoim dobroczynnym, prozdrowotnym właściwościom wyciągi z aceroli dostępne są pod postacią suplementów diety jako tabletki, kapsułki lub w formie proszku czy płynu. Tabletki i kapsułki sa bardzo wygodne na co dzień w pracy czy szkole, podczas gdy proszek można np. zmieszać z ulubionym sokiem lub jogurtem.